luni, 20 octombrie 2014

Motivație, manipulare și conducere.

Cuvintul motivației este deseori confundat cu manipulare. Motivația înseamnă sa-i convingeți pe alții sa treacă la acțiune, pentru binele lor. Faptul ca oamenii  își fac temele,  accepta responsabilitatea pentru propriile performațe și își finalizează studiile sunt rezultate ale motivației. Manipularea înseamnă a-i convinge pe alții sa facă un lucru al cărui principal beneficiar ești tu. A umfla prețul unui produs de proasta calitate și a-i pune pe oameni sa lucreze peste program pe gratis sunt exemple de manipulare.

Un prieten ,, de vreme buna " îți este  întotdeauna alături cind are nevoie de tine.

Manipularea îl distruge pe manipulator. Încep sa umble zvonuri despre el și oameni sunt din ce în ce mai putini înclinați sa răspundă într-o maniera pozitivă la manipularea lor. Productivitatea scade. Conducerea înseamnă da convingi pe cineva sa facă un lucru care este în interesul amândurora. Dwight Eisenhower spunea despre conducere ca este capacitatea de a convinge pe cineva sa facă ceia ce vrei tu fiindcă și el o vrea.  Cind se întâmplă acest lucru,  performanțele cresc,  productivitatea creste și ambele părți câștiga.
A cumpăra motivația cu manipularea este ca și cum ați cumpăra bunătatea cu înșelătoria.  Diferența este intenția persoanei. Motivația vă determina oamenii sa acționeze pe baza liberei alegeri și a dorinței,  iar manipularea duce  deseori la o acceptare forțată. Prima dintre ele este etica și da rezultate pe termen lung,  iar cea de-a doua nu are nicio baza etica și este temporala.

Thomas Carlisle  a spus: ,, Un om mare își dovedește măreția prin felul în care îi tratează pe cei mărunți. "Valoarea pe care a dati altora vă determina dacă aveți tendita sa-i motivați sau sa-i manipulați pe oameni. Motivația înseamnă a munci împreună a-i convinge sau chiar a-i forța într-un mod subtil pe oameni sa facă ceva astfel incit voi sa câștigați și ei sa piardă. Alături de un motivator,  toată lumea câștiga; alături de un manipulator,  numai acesta câștigă. În plus, victoria este temporala,  iar prețul copleșitor.

Liderii și motivatorii sunt câștigători; manipulatorii sunt ratați care produc resentimente și discordie.  Creați motivație,  conduceți-vă oamenii și nu-i manipulați.

Din auzite: ,, Da, cheltuiesc o grămadă de bani... dar ce alta extravaganță mai am? "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu